fredag 6 januari 2012

Året som gått....

Egentligen tänket jag inte göra någon resumé av året som gått, men när man läser sammanfattning av år 2011 i andra bloggar så blir man lite sugen på att skriva själv. Och framförallt så är det ju kul för en själv att kunna gå tillbaka och titta vad man gjort och påminnas om allt som faktiskt hänt!

Den 2 januari 2011 flyttade Minna, det lilla bustrollet, hem till oss. Ullig, lurvig och sådär ljuvligt söt. Men ack vilka vassa tänder ;) I början var det ett fasligt sjå att hålla ordning på rumsrenheten och att hon inte skulle sätta tänderna i barnens kläder alltför ofta ;) Trots detta hade vi en hel säck med kläder som var sönderbitna och som behövde lagas på kvällarna... Minna har på många sätt skilt sig från vår andra hund när hon var valp genom att vara mycket mer aktiv, energisk och framförallt studsig. Många har skakat på huvudet och trott att vi aldrig skulle få fason på henne, och visst har man vid vissa tillfällen tvivlat själv ;) Under 2011 tror jag också hon åt sönder ca 13 par skor och en mängd andra grejer (oftast barnens leksaker) har fått känna på de små vassa tänderna...

Sakta men säkert har hon växt in i vår flock och hon är en ständigt glad och sprallig hund. Hon är barnens absolut bästa lekkompis - som alltid hänger med på allting dom gör och som aldrig tackar nej till lite lek. Efter löpet blev hon också mycket mer gosig och kan numer också uppskatta klappar och lite soffgos, något som förut inte var aktuellt då det alltid var full fart som gällde. Och visst hoppar hon fortfarande på en del besökare och stojar runt, och faktiskt har vi nog fått lite överseende för det här med tokiga hundar också - men vi är så väldigt nöjda med vår busiga, stojjiga, glada hund som aldrig tackar nej till att bada i vare sig vatten eller lerpölar ;)

Under året har vi också fått god kontakt med många av Minnas syskon med ägare, vilket har varit jätteroligt! Och vi har också fått nya bekantskaper vad gäller hundträning och det är suveränt roligt!

Under året har vi gått följande kurser;
- Valpkurs på brukshundsklubben
- Tävlingslydnad steg 1 i Canis regi
- Tävlingslydnad steg 2 i Canis regi
- Sökkurs steg 1 i Canis regi

Dessutom har vi fått en plats i en sökgrupp och vi träffas varje söndag och tränar hundarna. Vi deltagare från tävlingslydnaden har också bildat en grupp och har träffats någon gång i veckan och tränat lite blandade saker och motionerat pratmusklerna en del med ;)

Vi har också hunnit med lite hundutställningar, närmare sagt 6 stycken. Fyra av dessa gånger fick vi HP, men samtliga gånger har Minna varit lite för studsig - så efter sommaren har vi lagt detta lite på hyllan och jag tror att hon nu blivit lite mer miljötränad och mer van vid att arbeta med störning så att vi kan ge oss ut på någon mer utställning under 2012. Men framförallt så har detta varit jättebra miljöträning för henne.

Utställning är inget vi satsar på egentligen, utan är mer som en kul grej. Och när jag köpte Minna visste jag inte riktigt vilken gren jag ville satsa på för allt verkade (och verkar fortfarande!) så skoj!

Under 2012 hoppas jag att vi kan debutera i lydnadsklass 1 och att vi kan starta appellen i bruks (med sök som gren). Jag skulle gärna vilja gå någon kurs i agility och egentligen skulle jag gärna vilja provat på att valla men detta sätter jag inom parantes. Dels för att det kräver en hel del träning och med två barn och jobb kan jag omöjligt hinna med att träna allt detta med så mycket fokus. Vi planerar ju också att bygga ett hus från grunden nu under 2012 så jag har en svag känsla av att tiden kommer begränsas väldigt. När huset står klart kommer vi högst troligt att ha lite får på våra marker och då känns det lättare att kunna träna på något sätt. Jag hoppas det även går att öva in en lite äldre hund på vall, och går det inte så får jag spara det till nästa hund !

Den 10 januari blir det höftleds- och armbågsröntgen på Minna, och under året ska det också bli ögonlysning och ett MH - vilket ska bli väldigt spännande!

Nu blev det en väldans massa text så jag tänkte summera lite av 2011 i bilder nedan;

Minna hos uppfödaren som nyfödd

Skön sovstil


Första dagen hemma

Andra dagen hemma

Det var lite jobbigt att vara liten när det var mycket snö-
men det mesta går ändå om man är aussie ;)

Lek med hund i större storlek

Lite vinglig och ungdomlig i kroppen

Söta Minna...

Kompisar

Blötdjur

Hästar är ett djur hon fått vänja sig vid under året

Foto från västkustvalpen 2011. HP och 4a i gruppen

På två ben ser man mer

Hund med vårkänslor?

Aussiespecialen - uppfödargrupp. Fyra syskon - från vänster;
Ozzy, Nayeli, Minna och Devil

Minna simmar i sjön hemma

Alice och Minna

En blöt badhund vid Tjolöholmsslott - efter en underbar promenad med
kullsystern Party och hennes ägare Jossan

Minna i höstsolen

Minna var med på ett kanotläger i augusti

Minna under höstpromenad

Sökhund med fokus - under sökkursen i september

Krumsprång vid den enda snön som kom under 2011s senare del

Minna får julklapp av Wilma på julafton

Minna i sökskogen

Fina fina Minna!

Bus med Wilma

Minna är med och kollar till fåren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar