torsdag 15 september 2011

Sökkurs

I helgen (fredag-söndag) var jag och Minna deltagare på en sökkurs för Canis Halland.
På fredagkvällen samlades vi på Ullareds brukshundsklubb, åt mat och hade teori hela kvällen. Jag - som var helt oinvigd i sökets värld - fick till slut en bild av vad det handlade om och det skilde mycket från hur jag trott att det skulle gå till innan. Men det är ju alltid trevligt med nya kunskaper! Vi var 5 deltagare, jag och en till från närområdet, en från Skåne och två från Norrköpings-trakten. Vi hade jättetrevligt och när jag körde hem sent på fredagkvällen i dimman och mörkret var jag väldigt trött, men såg väldigt mycket fram emot lördagen!

Lördagen kom och vi började med att valla rutorna och sedan direkt med övningar i systemsök, där Minna var först ut. Här gällde det att få till att hundarna skulle söka ut från mittstigen och hitta figuranterna (som i början var väldigt synliga), belönas där, för att sedan när de blev passiva passera mittlinjen där jag som förare stod vänd mot nästa figurant på andra sidan mittstigen och söka ut på andra sidan. Detta, fick jag lära mig, var det som kallades "flying". Var en hel del begrepp som som var nya och som man fick lära sig under kursen!

Minna var superduktig och fattade väldigt snabbt galoppen och tyckte det var hur kul som helst. Tänka sig - får springa i full fart i skogen - och dessutom fanns det fullt med folk som både lekte med en och gav bort massa godis och klappar. Minna mådde som en kung ;) (Om nu tjejer kan vara kungar). Hon for i fullt ös, och med stor säkerhet på tassen, upp och ner för sluttningar (och en gång upp för en klippa som nog ingen trodde att man kunde komma uppför!), genom ris, bäckar och stenar. Det var härligt att se henne springa!

Alla hundar fick köra en omgång systemsök och det gick jättebra. Det var nyttigt att träna sig att vara figurant med, alla hundar är ju väldigt olika och gillar olika sorters belöningar och ibland var det väldigt svårt att klura ut hur man skulle locka dom att vara kvar istället för att springa tillbaka till sin matte. Men man lärde sig hela tiden!

Efter lunch gjorde vi en sökövning, där det sattes upp olika påsar, nät och presenningar på en stor äng. En figurant skulle gömma sig på något av ställena och således vara dold, och sedan släpptes hunden på (en och en) för att öva sig att hitta dolda figuranter. En övning som alla hundar tyckte var hur skoj som helst! Vi körde detta några gånger och Minna sprang med full fart ut varje gång och hittade figuranterna snabbt.

Innan dagen var slut körde vi en omgång med systemsök till. Minna hade noll fel, och körde flying hela sträckan på 300 meter, men sedan lade hon sig faktiskt ner på mittstigen :D (Skall väl tilläggas att det bara var under en halv minut eller så, men det är sällan man ser att hon faktiskt blir trött).

Vi körde hem och längtade redan till nästa dag, och när söndagen väl kom och vi vaknade öste regnet ner. Det var dock inte någon som helst motvillighet att stiga upp ändå, för detta var så väldans kul! Men när vi väl körde dit avtog regnet och sedan, trots hot från väderprognoserna, så klarade vi oss utan regn hela dagen igen - vilken lyx! Vi började med att valla ruta och körde sedan en omgång systemsök igen. Nu märktes att hundarna var lite trötta sedan dagen innan och inte orkade tänka så mycket. Minna velade lite i början om vad hon skulle göra, men efter en 100 meter kom hon in i ett bra flyt ändå och vi fick flera lyckade skick.

Efter lunch och lite teori hade vi genomgång av markeringar, dvs hur vi lär in att hunden skall markera figuranterna med rulle. Vi delade upp det i små moment och baklängeskedjade det, och här hade vi stor nytta av att ha gått lydnadskursen för Canis Halland ;) eftersom vi skulle använda oss av frivillig utgångsställning samt "hålla fast" övningarna. Ingen hund kom hela vägen, men vi vet nu hur vi skall fortsätta träna detta hemma!

Sista för dagen var miljöträning - vi besökte en ruta som var lite åt det extrema hållet med vääääldigt branta sluttningar (som fick en att bli höjdrädd bara man såg dem ;)) och med väldigt besvärlig terräng med kvistar, stenar och en stor bäck. Detta var dock inget problem ansåg Minna utan tuffade på som att det var slätmark - duktiga älskade hund! Efter att ha hittat figuranten övade vi på "trekantsinkallning" och även här klarade Minna sina övningar galant!

Supernöjda över dagen och helgen fick vi sedan åka hem och smälta detta. För en gångs skull så sov Minna faktiskt större delen av kvällen hemma, kan väl tro att hon var både trött i ben och huvud. Jag är jättestolt över min pärla som skötte sig och jag tycker att söket verkar väldigt skoj som hundsport där man verkligen får ut maximalt med fysisk träning såväl som träning för huvudet på hunden. Problemet är väl att det tar väldigt mycket tid att träna det, att man alltid måste vara flera stycken och att matte i så fall måste skaffa bra mycket mer kondition ;) hihi. Men vi skall definitivt försöka hitta lite träningskompisar och fortsätta träna så får vi se vad och hur långt vi kommer! :)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar